top of page
nekemamasszazs

Mentális egészség?

A mentális egészséged ahogyan érzel, viselkedsz, gondolkodsz a mindennapi életben.

Fontos, hogy vigyázz magadra és számos módja van annak, hogy saját magad javíts rajta!



10 Javaslat


1. Aludj sokat!


Alvás közben megváltoznak az életfunkcióink, Lassul a szívverés, izmaink ellazulnak. Hatással van a hormon háztartásunkra és a szervezet védekező funkciói is ilyenkor a leghatékonyabbak. Olykor, ha nem fekszünk le időben aludni másnap ingerültek, stresszesek lehetünk. Próbálj meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni, ami segíthet szabályozni az alvási szokásaid.



2. Vedd körül magad jó emberekkel!


Az ember társas lény, a magány elkerüléséhez fontos, hogy legyen a környezetedben olyan személy, akivel hajlandó vagy beszélni a személyes érzéseidről, problémáidról.

Mindig szakíts időd a számodra kedves emberekre, barátokra és légy nyitott az új emberi kapcsolatokra is! Ha nincsenek a közelben barátaid, családtagjaid, próbálj meg olyan tevékenységekhez, csoportokhoz csatlakozni, ahol hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatsz! Ezzel máris tettél egy lépést a boldogabb élet felé!


3. Mondj magadnak valami pozitívat!


Egy kis cliché, de igaz! Az, hogy hogyan gondolsz magadra, pozitív hatással lehet arra, hogy hogyan érzed magad. Ne engedd, hogy a saját negatív gondolataid befolyásoljanak egy élethelyzetben/döntésben! Használj olyan szavakat, amelyek erőt és önbizalmat adnak neked a mindennapokban.


4. Tartsd karban a tested!


A testmozgás egy erős ellenszer lehet a stressz és a szorongás ellen. Ha nem kenyered a sport, építs be apró tevékenységeket a mindennapjaidba! Ha autóval közlekedsz parkolj egy kicsit távolabb az úti célodtól, lépcsőzz lift helyett, sétálj egyet ebédszünetben és állj fel 30 percenként az íróasztaltól!


5. Egyél egy jót!


Amit eszel, az táplálja a tested és az elméd, Egyél tápláló, változatos ételeket, melyek energiát adnak neked a nap további részére!


6. Tegyél valamit másért!


Ha segítesz másoknak, az nem csak azoknak az embereknek használ, akiknek segítesz, hanem neked is. Segít növelni az önbecsülésed és céltudatosságot érezhetsz.


7. Kérj segítséget!


Ne félj segítséged kérni, ha szükség van rá. Ha nem érzed jól magad, igenis beszélj róla a barátaiddal, családoddal.


8. Irány a természet!


Légy minél többet friss levegőn, fürdőzz a napsugarakban!

A napfény nagyszerű D vitamin forrás! Próbálj meg napi 30 percet a szabadban tölteni!


9, Tarts szünetet!


Amikor úgy tűnik, hogy túl sok minden történik és már azt sem látod hol áll a fejed, lépj hátra az egésztől és foglald le magad valami teljesen mással, hogy később újult erővel kezdhess neki a feladataidnak!


10. Tégy valamit saját magadért!


Ne sajnáld magadra az időt, fókuszálj a testi-lelki egészségedre! Vegyél egy forró fürdőt, olvass el egy jó könyvet, vagy vegyél igénybe egy kényeztető masszázst, hogy ellazulj és feltöltődj!

Comments


bottom of page